Alleen Samen acties.

Nijmegen, 15 januari 2022

Nijmeegse carnavalsvereniging St. Anneke heeft op zaterdag 15 januari de zorgmedewerkers, in Nijmegen en daarbuiten, onderscheiden.
In navolging van Johnny Jordaan, Majoor Bosshardt, Theo “Groadus fan Nimwegen” Eikmans, Jan Terlouw en Margot Ribberink, benoemt St. Anneke dit voor het eerst sinds 1972 niet één verdienstelijke Nederlander, maar een hele groep Nederlanders tot haar Topper van St. Anneke.

Een Topper van St. Anneke is iemand die een aanzienlijke rol in de Nederlandse of Nijmeegse maatschappij of het carnaval heeft gespeeld.
Volgens President van St. Anneke Mark Buck, was er dus maar één logische mogelijke Topper te benoemen. ”Als we de afgelopen twee jaar iemand mogen danken dat we binnenkort weer carnaval kunnen vieren zoals we gewend zijn, dan is het wel de Nederlandse zorgmedewerker.
Wat hebben zij ongelooflijke prestaties verricht.
Misschien zijn zij geen bekende Nederlander bij naam, maar ik weet zeker dat na de Covid19-pandemie elke Nederlander hun harde werk kent en erkent.
Wij erkennen en onderscheiden dat harde werk graag met de benoeming van De Zorgmedewerker als Topper van St. Anneke.”

Dit jaar konden we – tegen alle verwachtingen in – elkaar toch een beetje ontmoeten met carnaval. Op verantwoorde afstand mochten we op carnavalszaterdag om 11.11 uur onder elkaar zijn bij Els Stouthamer in Brasserie Jan Massink Stouthamer Catering. Een bijeenkomst die als bevrijdend voelde: een eerste stap in het achter ons laten van Corona.
Dit kreeg nog eens extra lading door de gebeurtenissen in Oekraïne die daags daarvoor begonnen waren.

Juist als Carnavalsvereniging, waarbinnen we samen de mooie kanten van het leven vieren, vinden we het belangrijk om ook stil te staan bij hen die zich niet in deze bevoorrechte positie bevinden. Zoals de burgers van Oekraïne. Met onze goede doelen actie 2022: Alleen Samen! konden we hier in maart invulling aan geven.

In Nijmegen coördineert stichting Nijmegen4Ukraine de inzameling van goederen. Dat doen zij met Nijmeegse vrijwilligers, maar ook met gevluchte Oekraïnse burgers. Zij staan in contact met opvanglocaties in Oekraïne en hebben zicht op aan welke producten het meeste behoefte is. Met deze lijst in handen zijn we inkopen gaan doen bij Bulletin-adverteerder DA Van Marwijk. De drogisterij en parfumerie aan de Molukkenstraat in Nijmegen.

Met dank aan de steun van onze Partners in Carnaval hebben we een grote doos met eerste hulp middelen kunnen vullen. DA-eigenaar Marco Van Marwijk (inderdaad: ex-prins van Brakkestein) deed ook nog een geweldige donatie waardoor we niet met één, maar met twee goed gevulde dozen naar de inzamellocatie konden gaan! Mét een heerlijk Mariekenbrood van Bakkerij Holland voor de vrijwilligers van Nijmegen4Ukraine, hun inzet moet immers ook niet onbenoemd blijven!

Daags na ons bezoek hebben we een mail ontvangen dat onze donatie mee is gegaan op transport en goed terecht is gekomen. Nijmegen4Ukraine bedankte ons en onze Partners in Carnaval en DA van Marwijk voor deze mooie donatie!